lördag 22 oktober 2016

Jeee! Yes!


Hittade Rättskrivningsövningar tryckt i Helsingfors 1946 (jag håller ju på med ett evighetsprojekt, röjröj heter det :)
Lätt är det att fastna i det ena och det andra. Tankarna flyger i väg... 

Det är inte så värst länge sedan som det var mycket viktigt att kunna skriva rätt, t ex J-ljudet som alltid låter lika, men som tecknas med j, g, gj, hj och lj. Och visst är det viktigt fortfarande, eller hur? Det slarvas med rättskrivningen, t ex i dagstidningarnas artiklar, annonser. Hur stava? Hur delar man ord? Hur förkorta?

Kom ihåg!
m tecknas alltid enkelt framför medljud utom i genitiverna damms, lamms, ramms, t.ex. rymlig, lämna, hamra, glöms, tömde, fromt.

Ta mig inte alltid helt på allvar!
:)

2 kommentarer:

 1. Också här är evighetsprojekt på gång. Gamla brev som ska läsas igenom innan Folkminnesarkivet ska ta hand om dem. Intressant på många sätt rent historiskt sett.
  Svar:
  Ja, det är skönt men fortfarande vet vi inte med säkerhet om han får handen helt tillbaka...ingen vet, tiden måste jobba och Uffe allra mest.
  Visst var folk rädda för rån och andra väsen, fastän en del var förtrogna med dem.
  Clownerna som nu är på tapeten är skrämmande, de vill ju verkligen skrämmas och inte vara som clowner ska vara, roande. Men de är ju inte clowner de som skrämmer, de är ondsinta varelser. Stackars barn som växer upp i allt detta
  Tack snälla du!
  Ha en fin lördag du med.
  Karinkram!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att det är viktigt att stava rätt, att formulera sig rätt och att veta när det ska vara "han" eller "honom", "innan" eller "före", etc!
  Men det blir allt sämre nu för tiden, tyvärr!
  Språket förslappas...
  Men att röja är bra, men otroligt svårt. Dessa ständiga beslut: Spara eller kasta?
  Lycka till, säger jag!
  Och ha en skön helg!
  Kram, Monica

  SvaraRadera